Lite att tänka på inför jul- och nyårsfirande

Jul och nyår är trevliga högtider som firas av många. Här kommer lite som är viktigt att tänka på inför helgernas festligheter.

  • Den här årstiden är det mysigt med levande ljus som lyser upp om kvällarna. Var noga med att släcka ljusen när du lämnar rummet, även värmeljus måste hållas under uppsikt. En bra regel är: Den som tänder - släcker.
  • Det mesta som blir över efter att paketen har öppnats går att sortera, så som kartonger och plastemballage. Julpapper och kartonger sorteras som pappersförpackning. Cellofan, frigolit och övrigt plastemballage sorteras som plastförpackning medan paketsnöre ska slängas i påsen för brännbart avfall. Sortera respektive fraktion i områdets soprum eller på kommunens återvinningsstationer.
  • Nyår förknippas av många med raketer, men tänk en extra gång på våra husdjur och även på djuren i det vilda som mår mycket dåligt av det ljud och ljus som raketer och smällare för med sig. Varje år inträffar många onödiga olyckor till följd av nyårssmällare. Om du ändå vill skjuta raketer, tänk på att ta hänsyn och att vara på behörigt avstånd från hus, människor och djur.